Etusivu Asumisosuuskunta Usein kysytyt kysymykset

 

Usein kysytyt kysymykset

Asumisosuuskunta

Mitä osuuskunta-asuminen on?

Osuuskunta-asuminen saattaa aluksi kuulostaa uudelta tavalta asua, mutta kyseessä on pari sataa vuotta vanha keksintö. 
Asumisosuuskunta on yhteisö, joka omistaa rakennuksen, jossa osuuskunnan jäsenet asuvat. Jäseneksi liittyvä maksaa liittymismaksun ja kuukausittain vuokraa. Rahaa vastaan jäsen saa elinikäisen oikeuden asua osuuskunnan asunnossa. Osuuskunta on talokohtainen ja se on aidosti jäsentensä määräysvallassa. 

Yleistä | Liittyminen osuuskuntaan

Asuminen osuuskunnassa

Jäsenyyden päättäminen
 • Voiko varauksen perua?

  Siihen saakka, kun osuuskunta on perustettu, jäsenellä on oikeus peruuttaa varaus. Peruutustapauksessa maksettu varausmaksu palautetaan sellaisenaan. Osuuskunnan perustamisen jälkeen peruuttaminen ei ole mahdollista.

 • Voiko osuuskunnasta erota rakennushankkeen aikana?

  Sääntöjen mukaan jäsenellä on oikeus erota osuuskunnasta ennen sen valmistumista. Jos jäsen eroaa osuuskunnasta rakennushankkeen aikana, tämä ei vapauta jäsentä velvollisuudesta suorittaa liittymismaksu ja tehdä määräaikainen vähintään vuoden mittainen vuokrasopimus osuuskunnan kanssa. Osuuskunta kuitenkin palauttaa vain osuusmaksun ei liittymismaksua.

  Tätä ehtoa ei sovelleta, jos se johtaisi kuluttajan kannalta kohtuuttomaan tilanteeseen olosuhteiden muuttumisen esimerkiksi työttömyyden vuoksi.

 • Voiko osuuskunnasta erota asumisen aikana?

  Sääntöjen mukaan osuuskunnasta voi erota. Silloin palautetaan osuusmaksu. Liittymismaksua ei palauteta. Osuusmaksu palautetaan eroamisvuotta seuraavan tilikauden päättyessä.

 • Voiko asunnon myydä ja mihin hintaan?

  Jäsenellä on oikeus myydä osuuskunnan osuus. Myynti voi tapahtua rakentamisen aikana tai kohteen valmistuttua. Myynti tapahtuu siten, että jäsen etsii itse osuudelleen ostajan. Osuuden hinta määräytyy markkinoilla. Osuuskunnan tulee hyväksyä ostaja osuuskunnan jäseneksi. Jos näin ei tapahdu, kauppa purkautuu ja osuus palautuu myyjälle. Tämä edellyttää osuuskunnan laatiman mallikauppakirjan käyttämistä osuuden luovutuksessa.

 • Mitä jos joku jättää vuokransa maksamatta?

  Vuokranmaksun laiminlyönti voi johtaa osuuskunnasta erottamiseen. Mikäli jäsen tulee erotetuksi, hänen maksamansa osuusmaksu palautetaan, mutta liittymismaksua ei palauteta. Asumisosuuskunnan hallitus etsii erotetun tilalle uuden jäsenen. Muut jäsenet voivat joutua kattamaan mahdollisen rahavajeen asumisosuuskunnassa uuden jäsenen jäsen- ja liittymismaksun maksamiseen saakka. Osuuskunnalla on mahdollisuus tämän jälkeen velkoa maksamatta jääneitä vuokria.