Etusivu Asumisosuuskunta

Asumisen tulevaisuus on täällä

Mikä on Fira Osku?

 

Fira Osku tuottaa asuntoja edulliseen ja kestävämpään asumiseen. Tämän mahdollistaa asumisosuuskuntamalli, joka poistaa asuntorakentamisesta kustannuksia nostavia välikäsiä. Fira Oskussa pääset hyötymään omistusasumisen eduista ja vuokra-asumisen huolettomuudesta. Fira Oskussa maksamasi vuokra kertyy asumisosuuskuntaan.

Tilaa uutiskirje   Lataa esite


Asumisosuuskunta pähkinänkuoressa

Omistusasumisen laatua vuokra-asumisen vapaudella

Osuuskunnan jäsenyyden myötä saat vuokraoikeuden asuntoon. Huoneiston juridisena omistajana on osuuskunta. Pääset osuuskunnan jäsenenä vaikuttamaan asumisyhteisön päätöksentekoon, kuten omistusasumisessa.

Voit myös valita kotisi ilmeen ja sisustuksen valmiiksi mietityistä tyylikokonaisuuksista.

Rahaa muuhunkin kuin asumiseen – Olet oma vuokranantajasi

Osuuskunnan liittymismaksu on kokonaisuudessaan 16 % asunnon rakentamiskustannuksista. Voit maksaa liittymismaksun kolmessa erässä hankkeen edetessä, arviolta noin 16 kk aikana (asunnon varauksesta kohteen luovutukseen), alkaen 790 € varausmaksusta. Muutettuasi asuntoon maksat maltillista kuukausivuokraa. Kun osuuskunnan talojen rakentamiseen otettu laina on maksettu, vuokrien suuruus voi merkittävästi laskea, mikäli jäsenet yhdessä näin päättävät.

Olet osuuskunnan jäsenenä oma vuokranantajasi. Vuokralaisena olet oikeutettu myös asumistukeen.

Osuuskuntatalo on turvallinen ja ekologinen valinta

Asumisosuuskunnassa asuminen on turvallista ja varmaa. Osuuskunnan jäsenenä oikeutesi on paremmin turvattu kuin tavallisessa vuokra-asunnossa, sinun ei tarvitse esimerkiksi huolehtia vuokranantajan vaihtumisesta. Rakentamamme osuuskuntatalot ovat aina uusia, joten suurista remonteistakaan ei tarvitse huolehtia vuosikymmeniin. Voit nauttia edullisemmasta asumisesta ilman lainataakkaa ja osuuskunnan jäsenenä voit vaikuttaa vuokratasoon yhdessä muiden osuuskunnan jäsenten kanssa. Osuuskuntatalot ovat uusia energiatehokkaita taloja, joissa ominaista on älykäs kulutuksen seuranta.

Omarahoitus vain 16% asunnon
rakentamisen kustannuksista

Asumisosuuskunta - omarahoitusosuus vain 16%

 

Omarahoitus

Osuuskunnan jäsenenä maksat omarahoituksena 16% asunnon rakentamiskustannuksista. Maksut koostuvat:

  • varausmaksusta, jolla varaat haluamasi asunnon. Varausmaksu muuttuu osuuspääomaksi asumisosuuskunnan perustamisen jälkeen. Varausmaksun saat tarvittaessa takaisin rakentamisen aloittamiseen saakka.
  • liittymismaksusta, joka maksetaan kahdessa erässä rakentamisen edetessä.

Osuuskunnan laina

Asumisosuuskunta ottaa 84 % lainaa rakentamisen kustannuksien kokonaismäärästä. Korkean lainoitusasteen mahdollistaa valtion takaus, jota haetaan ARAlta, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta. Hankkeen siltarahoittajana toimii rakentamis- ja asukashankintavaiheen ajan Tradeka.

Rahoitusmallin ansiosta

  • omarahoitusosuus kohteessa on jäseniltä vain 16 %.
  • hankkeessa ei ole välikäsiä ja rakentamisen kustannukset ovat näin ollen perinteistä rakennustapaa pienemmät.
  • voit maksaa liittymismaksun kolmessa erässä hankkeen edetessä, alkaen 790 € varausmaksusta.

Polku osuuskuntalaiseksi

Polku asumisosuuskuntalaiseksi

Tilaa Oskun uutiskirje

Haluatko tietää lisää uudesta asumismuodosta ja ensimmäisenä uusista asumisosuuskunnista? Jätä yhteystietosi, niin pidämme sinut ajan tasalla.Lue lisää osuuskunta-asumisesta

Blogi

Asumismuodot hintavertailussa: asumisosuuskunta ja hitas

Toteutimme hintavertailun, jossa mittaa toisistaan ottavat asumisosuuskunta ja hitas. Kumpi on edullisempi?

Blogi

Asumisosuuskunta on uudenlainen tapa asua

Miten asumisosuuskunta toimii? Onko uudenlaiselle asumismuodolle kysyntää? Onko uudenlainen tapa asua kuluttajille kiinnostava? Tarttuvatko he siihen? Tämä on asumisosuuskuntapilottien tärkein asia testattavaksi.

Blogi

Kenelle asumisosuuskunta sopii?

Olemme miettineet asumisosuuskunnan mallin kehittämisen aikana, keitä asumisosuuskunta palvelisi parhaiten. Koska kysymyksessä on uudenlainen rahoitus- ja hallintomalli, kysyntää löytyy sieltä, missä tarvitaan uusia asukkaiden tarpeita vastaavia asuntoja.

Blogi

Mihin asumisosuuskuntaa tarvitaan?

Erilaisia asumisenmuotoja on niukasti. Vaihtoehtoja asumisen eri muotoihin pitää saada lisää. Arviomme mukaan ongelma on nimenomaan vapaarahoitteisen vuokra-asumisen kalleus. Henkilöt tai kotitaloudet, jotka eivät tulorajojen vuoksi pääse valtion tukemiin tai hinnaltaan säädeltyihin vuokra-asuntoihin maksavat niin sanottuja markkinavuokria.

Blogi

Mihin asumisosuuskunnan edullisuus perustuu?

Edullisuus perustuu välikäsien poistamiseen. Niistä tärkein on pääomasijoittajan korvaaminen asukkailta perittävällä pääomalla, eli varaus- ja liittymismaksulla. Asumisosuuskunnassa rakentuvan talon kustannuksista 84% katetaan lainarahalla ja loput 16 % osuuskuntalaisten eli jäsenien omarahoituksella.

Blogi

Asuntoja asukkaiden tarpeisiin

Asunnon omistamiseen löytyy aina jokin syy – katto pään päälle, sijoitus tai lisää asukkaita kaupunkiin. Sijoittajalla tämä syy on pyrkimys tuottoon. Työnantajalle tämä syy voi olla työvoiman saannin jatkuvuuden turvaaminen. Kunnalle syy voi olla saada lisää asukkaita ja sitä kautta veronmaksajia. Asukkaalle syy on hyvin yksinkertainen, tarve saada katto pään päälle.

Blogi

Asumisosuuskunnan jäsenyyden siirtäminen

Kun asumisosuuskuntamallia lähdettiin kehittämään, havaittiin varsin nopeasti, että odotuksiltaan ja arvostuksiltaan ihmiset jakaantuvat selkeästi kahteen ryhmään. Toisten mielestä jäsenelle olisi tärkeää saada varmuudella takaisin sijoittamansa raha. Pienempi merkitys on sillä, onko jäsenyyden arvo noussut, ja saako jäsen tämän summan mukaansa.

Ota yhteyttä
osku@fira.fi
p. 040 645 8087

(puhelinpalvelu arkisin klo 9 - 18)

Ayala Maimon

Palveluinsinööri
Fira Osku - Asumisosuuskunta
+358 40 524 9600

Samuel Kopperoinen

Asumisosuuskunta -ohjelman omistaja
Fira Osku
+358 4073 65049